زلزله

تأثیر سطح لرزه‌خیزی و ارتفاع ساختمان روی مقاومت قاب‌های فولادی در برابر خرابی پیشرونده در هنگام وقوع حوادثی مانند زلزله

وقوع حوادث ناگواری مانند زلزله در شهرها باعث پیامدهای ناگوار اجتماعی و اقتصادی زیادی شده است. علت این امر هم معمولاً طراحی و یا اجرای نامناسب ساختمان‌ها است. از آنجایی که امروزه به دلیل افزایش جمعیت ساخت‌وساز افزایش یافته است، لزوم مقاوم‌سازی سازه‌ها در برابر زلزله بیش از پیش خودنمایی می‌کند. در تحقیقاتی که توسط محققان شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان انجام شده است به این امر مهم پرداخته شده است. در مقاله‌ای که توسط محققان این شرکت نگارش شده است به تأثیر ارتفاع و سطح لرزه‌خیزی ساختمان روی مقاومت آن در برابر خرابی پیشرونده اشاره شده است. در این تحقیق مقاومت قاب‌های فولادی برای ساختمان‌های چهار، هشت و دوازده طبقه موردبررسی و ارزیابی قرار گرفته شده است.

نتایج این تحقیق نشان داده است که ساختمان‌هایی که از ارتفاع بلندتری برخوردار هستند، در برابر خرابی پیشرونده ایمن‌تر هستند. همچنین به‌منظور بررسی تأثیر سطح لرزه‌خیزی سازه‌ها، ساختمان‌های چهار طبقه در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. این ارزیابی بر اساس سطوح مختلف لرزه‌خیزی مانند سطح لرزه‌خیزی بسیار بالا، بالا، کم و متوسط صورت پذیرفته است. به‌منظور ارزیابی سازه‌ها در این تحقیق از تحلیل دینامیکی غیرخطی استفاده شده است. متن کامل این مقاله را در اینجا می­توانید ملاحظه کنید.

زلزله

تأثیر موقعیت مناسب مهاربندها به‌منظور کاهش اثر پیچش و وزن سازه‌ها در برابر زلزله

در مقاله‌ای دیگر که توسط محققان شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان انجام پذیرفته است، به بررسی مکان مناسب مهاربند در ساختمان پرداخته شده است. مهاربندها از چند عضو ساخته شده‌اند و هدف از استفاده از آن‌ها در سازه‌ها، پایداری سازه در برابر بارهای جانبی مانند زلزله است. در حقیقت از بادبند در طراحی سازه به‌منظور افزایش سختی آن در برابر بارهای جانبی مانند زلزله استفاده می‌شود. از آنجایی که در سازه‌های بلند، عناصر مقاوم در برابر بارهای جانبی، نقش اساسی دارند و به‌منظور مقابله با نیروهای ناشی از زلزله، تحقیقاتی در خصوص مهاربندها با وضعیت نامتقارن در سازه‌های فولادی انجام شده است. در این تحقیق ابتدا به بررسی اثر خروج از مرکز، مرکز سختی نسبت به مرکز جرم پرداخته شده است. سپس پیچش ناشی از آن در سازه‌ها موردبررسی قرار گرفته است.

در نتیجه برای حل این مشکل، محققان آرایش مهاربندها را در سازه‌ها تغییر دادند. تغییر در این آرایش و میزان فولاد مصرفی به‌عنوان یک شاخص اقتصادی مهم در این تحقیق در نظر گرفته شده است. همچنین به‌منظور تشخیص آسیب‌های سازه‌ای پارامتر جابه‌جایی موردبررسی قرار گرفته است. سرانجام در این تحقیق تغییرات برش در پایه ساختمان با توجه به خروج از مرکزیت ذکرشده موردبررسی قرار گرفته است. متن کامل این مقاله را در اینجا می­توانید ملاحظه کنید.

مهاربند

روش‌های بهبود انعطاف‌پذیری میان­قاب­ها در برابر بارهای جانبی مانند زلزله

به مصالح بنایی که بین قاب­های ساختمانی قرار میگیرد، میان‌قاب می‌گویند. وجود میانقاب در سازه‌ها باعث تغییر رفتار آن‌ها در برابر بارهای جانبی مانند زلزله می‌شود؛ بنابراین افزایش سختی یا مقاومت در برابر بارهای جانبی ناشی از زلزله در این قاب‌ها بسیار مهم است؛ بنابراین تحقیقات زیادی در این خصوص توسط محققان صورت پذیرفته است. محققان شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان نیز در این خصوص تحقیقاتی انجام داده‌اند. در این خصوص یک تحقیق تجربی در ارتباط با میانقاب در دو مرحله انجام شده است. اولین مرحله به‌منظور کشف روش‌های لازم برای بالا بردن انعطاف‌پذیری قاب‌های میان‌پر انجام شده است. این امر از طریق آزمایش شش مورد قاب فولادی یک طبقه صورت پذیرفته است.

سه روش کلی در این تحقیق موردمطالعه قرار گرفته است. این امر بدون توجه به جزئیات ساخت، صورت پذیرفته است. نتایج نشان می‌دهد که تهیه یک میراگر کشویی بسیار کارآمد در میانقاب، شکل‌پذیری آن را افزایش می‌دهد. مشکلاتی از این قبیل را می‌توان با بهبود تنظیمات میراگر برطرف ساخت. سپس مرحله دوم آزمایش با دو نمونه پیکربندی میراگر کشویی بهبودیافته انجام شده است که در آن تأثیر مقاومت کشویی روی رفتار میانقاب‌ها موردبررسی قرار گرفته است. بر اساس این نتایج، می‌توان میانقاب‌هایی را که دارای میراگرهای کشویی اصطکاکی هستند، به‌عنوان عناصر مهندسی‌شده‌ی با شکل‌پذیری بالا، دارای پایداری عرضی و قابل تنظیم در نظر گرفت. متن کامل این مقاله را در اینجا می­توانید ملاحظه کنید.

میانقاب

آیا حیوانات قادر به پیش‌بینی زلزله هستند؟

اولین بار زمانی انسان‌ها متوجه رفتارهای غیرمعمول حیوانات قبل از زلزله شدند، در سال 373 قبل از میلاد در یونان بود. طبق گزارش مورخان گفته شده است که در آن زمان موش‌ها، راسوها، مارها و هزارپاها خانه‌ی خود را درست چند روز قبل از یک زلزله ویرانگر ترک کردند. شواهد حاکی از آن است که حیوانات، ماهی‌ها، پرندگان، خزندگان و حشرات به نحو عجیبی از هفته‌ها تا ثانیه‌ها قبل از زلزله رفتارهای عجیبی از خود نشان می‌دهند. دانشمندانی که به دنبال این رمز و راز هستند در چین یا ژاپن زندگی می‌کنند.

در چندین دهه پیش، پیش‌بینی زمین‌لرزه در چین بر اساس زمین‌لرزه‌های کوچک و فعالیت غیرمعمول حیوانات انجام می‌شد. بسیاری از مردم در زمان وقوع این زمین‌لرزه‌های کوچک ترجیح دادند در خارج از خانه‌های خود بخوابند. در نتیجه هنگام وقوع زلزله اصلی خانه‌های آن‌ها از بین رفت و باعث ویرانی گسترده شد. معمولاً هیچ زلزله بزرگی از این نوع فعالیت‌های لرزه‌ای پیروی نمی‌کند. در نهایت در زلزله بعدی وقوع این رویداد بزرگ اعلام نشد و باعث کشته شدن هزاران چینی شد.

پیش‌بینی زلزله توسط حیوانات

آیا اکثر زلزله‌ها در شب اتفاق می‌افتد؟

احتمال وقوع زمین‌لرزه در صبح یا عصر به یک اندازه است. بسیاری از مطالعاتی که محققان در گذشته انجام داده‌اند، نتوانستند هیچ نوع ارتباط معنی‌داری بین میزان وقوع زلزله با زمان وقوع آن در یک روز نشان بدهند. با این حال، مطالعات اخیر توانستند نوعی همبستگی بین جزر و مد زمین ناشی از موقعیت ماه نسبت به زمین و برخی از انواع زمین‌لرزه‌ها بیابند.

به‌عنوان‌مثال، در یک تحقیق این نتیجه به دست آمده است که در زمان ماه کامل یا ماه جدید، زمین‌لرزه در گسل‌های نزدیک لبه‌های قاره‌ها و در مناطق زیر آب بیشتر است. ماه‌گرفتگی یا خورشیدگرفتگی موارد خاصی از ماه کامل و ماه جدید را نشان می‌دهد اما اثرات جزر و مدی خاص یا متفاوتی نسبت به حالت ماه کامل و یا ماه جدید ایجاد نمی‌کنند.

جزر و مد اقیانوس فشار محدودکننده روی سطح را بالا و پایین می‌برد. گسل‌های نزدیک لبه‌های قاره و زیر آب هنگامی‌که فشار محدودکننده آن‌ها کاهش می‌یابد، احتمال لغزش آن‌ها بیشتر است اما لازم است به این نکته دقت داشته باشید که احتمال پیش‌بینی زمین‌لرزه در یک مکان و یا در یک سال معین بسیار کم است بنابراین افزایش این احتمال ناچیز در هنگام جزر و مد، هنوز هم نتیجه بسیار کمی دارد.

زلزله

پنج نوآوری در مهندسی عمران که به ساختمان‌ها کمک می‌کند در برابر زلزله مقاومت کنند

مهندسی زلزله زیرمجموعه‌ای از مهندسی سازه است که بر طراحی سازه‌هایی تمرکز دارد که بتوانند در برابر فشارهای عظیم ناشی از نیروهای لرزه‌ای مقاومت کنند. مهندسان عمران متخصص در این زمینه معمولاً در مناطق جغرافیایی کار می‌کنند که اغلب زمین‌لرزه‌های زیادی را تجربه می‌کنند و به آن‌ها این امکان داده می‌شود تا فناوری‌های جدید را در سناریوهای واقعی زلزله آزمایش کنند.

از آنجا که علم مهندسی زلزله به‌طور مداوم در حال پیشرفت است، متخصصان می‌توانند از بررسی چندین نوآوری معرفی‌شده در صنعت، بهره‌مند شوند.

  • جداگر‌های لاستیکی- سربی:

امواج لرزه‌ای ناشی از زلزله پایداری ساختمان‌ها را تضعیف می‌کنند. در نتیجه برای مقاومت در برابر زلزله، ساختمان‌ها خصوصاً ساختمان‌های بلندتر باید با کنترل لرزه‌ای طراحی شوند زیرا ریزش آن‌ها می‌تواند خسارت قابل‌توجهی به بار آورد.

یک روش ارزان برای دستیابی به کنترل لرزه‌ای، استفاده از جداگرهای لرزه‌ای است. این روش با استفاده از مجموعه‌ای از جداگر‌های لاستیکی- سربی در پی سازه، پایه یک سازه را از پی آن جدا می‌کند که می‌تواند به‌طور مؤثرتری لرزش‌های ناشی از امواج لرزه‌ای را منحرف یا جذب سازد.

جداگر‌های لاستیکی- سربی

جداگرهای لاستیکی سربی

جداگر‌های لاستیکی- سربی از یک هسته سربی در یک محفظه لاستیکی تشکیل‌شده‌اند که بین دو صفحه فولادی ضخیم محصورشده و بر روی پی ساختمان ثابت می‌شوند. انعطاف‌پذیری این طرح به انحراف امواج لرزه‌ای کمک می‌کند. این در حالی است که انعطاف‌پذیری اجزای لاستیکی، انرژی حاصل از ارتعاشات را جذب می‌کند و در غیر این صورت صدمات قابل‌توجهی در ساختمان ایجاد می‌شود.

سرانجام، هسته صلب سربی انرژی باقیمانده را که قبلاً توسط لایه‌های خارجی جذب یا منحرف نشده است، از بین می‌برد. مطالعات در مورد اثربخشی سیستم‌های جداگر‌های لاستیکی- سربی نشان داده است که وجود این شکل از عایق به‌طور مؤثر پاسخ یک قاب به ارتعاشات را کاهش می‌دهد.

هم‌زمان با پیشرفت علم در حمایت از جداگر‌های لاستیکی- سربی، مهندسان عمران وظیفه دارند مصالح جدیدی را کشف کنند که با استفاده از آن‌ها بتوان عملکرد این جداگرها را افزایش داد.

سیستم دیوار برشی ورق فولادی و کمانش کنترل‌شده

سیستم‌های دیوار برشی ورق فولادی از دهه 1970 به‌منظور تقویت ساختمان‌ها به‌خصوص در ژاپن و آمریکای شمالی مورداستفاده قرار گرفتند و به‌عنوان یک گزینه امیدوارکننده و جایگزین برای سیستم‌های مقاوم در برابر زلزله که در بسیاری از مناطق لرزه‌خیز پرخطر استفاده می‌شود، در نظر گرفته شده‌اند.

این دیوارها برای محدود کردن نیروی جانبی در ساختمان‌ها از جنس فولاد طراحی‌شده‌اند که تنش را جذب کرده و خم می‌شوند اما تحت فشار کاملاً کمانش نمی‌کنند. همچنین این نوع دیوارها به‌طور قابل‌توجهی نازک‌تر از دیوارهای برشی بتنی هستند که مقاومت و پایداری مشابهی دارند.

این امر باعث کاهش هزینه‌های ساخت می‌شود و وزن کل ساختمان را نیز کاهش می‌دهد. همه این موارد بدون به خطر انداختن امنیت عمومی افراد در ساختمان است.

دیوار برشی ورق فولادی

سیستم‌های نوسانی کنترل‌شده به کمک به حداقل رساندن رانش‌هایی که در یک سازه و در هنگام زلزله ایجاد می‌شود، از آسیب آن جلوگیری می‌کنند. این سیستم‌ها با عملکرد بالای خود از قاب‌های فولادی مهاربندی‌شده که دارای خاصیت ارتجاعی هستند، استفاده می‌کنند و این اجازه را می‌دهند تا ورق فولادی ، خود را تاب دهد و کمانش کند.

همچنین این عنصر یک نیروی خودمحوری و بازیابی ایجاد می‌کند که ارتعاشات لرزه‌ای را در سرتاسر سازه از بین می‌برد و اجازه می‌دهد تا قاب سازه‌ای به شکلی کنترل‌شده در محل­هایی که عمداً از پیش درنظر گرفته است، تاب بخورد.

یکی دیگر از مؤلفه‌های اصلی و مؤثر سیستم‌های نوسانی کنترل‌شده و مهندسی‌شده، اجرای دستگاه‌های اتلاف انرژی قابل تعویض است که سختی اولیه سیستم را تولید می‌کنند. عملکرد این دستگاه‌ها مشابه فیوز الکتریکی است که تحت تنش ناشی از بارهای ناگهانی قابل‌توجه، به تسلیم می‌رسد و پس از خرابی سریعاً تعویض می‌شوند.

سیستم نوسانی کنترل‌شده

میراگر جرمی تنظیم شونده

میراگرهای جرمی مرسوم برای کنترل حرکت ساختمان‌های بلند طراحی‌شده‌اند. برای ایجاد یک میراگر جرمی، مهندسان ساختمان، پاندول‌های بزرگ فلزی متصل شده به کابل‌ها را در بالای یک ساختمان بلند آویزان می‌کنند. این پاندول‌ها به‌عنوان وزنه، برعکس اینرسی عمل می‌کنند که ساختمان را تا حد ممکن در مرکز نگه می‌دارد. همچنین این میراگرها به‌طور مؤثر سرعت نوسان ساختمان را کاهش داده و فاصله کل هر نوسان را نیز کاهش می‌دهند.

در شرایطی که استفاده از میراگر جرمی مرسوم به دلیل مقدار زیاد نوسان آن، ناامن یا غیرمعقول تلقی شود، می‌توان از میراگرهای جرمی تنظیم‌شده استفاده نمود. میراگرهای جرمی تنظیم‌شده مانند میراگرهای جرمی مرسوم کار می‌کنند اما شامل استفاده از سیستم کنترل اضافی مانند آهنربا الکتریکی برای محدود کردن حرکت عنصر پاندول میراگر هستند.

برج شانگهای نمونه ای از میراگر تنظیم شده

نمونه‌ای از میراگرهای تنظیم‌شده را می‌توان در برج شانگهای چین دومین ساختمان بلند جهان که ارتفاع آن 632 متر است، یافت. به دلیل اندازه عظیم این ساختمان، میراگرهای مرسوم برای آن گزینه واقع‌بینانه‌ای نبود؛ بنابراین، مهندسان پاندول‌های وزنی را با یک سیستم مغناطیسی جفت کردند که دامنه حرکت آن‌ها را با خیال راحت محدود کند.

با تکان خوردن ساختمان، وزنه‌های آهنی 1000 تنی بالای آهنربا نوسان کرده و جریان الکتریکی را در صفحه مسی که در زیر میراگر نصب شده است القا می‌کنند و بلافاصله یک میدان مغناطیسی مخالف ایجاد کرده که قادر است حرکت وزنه را خنثی سازد.

این در حالی است که جاذب‌های لرزشی هیدرولیکی باعث می‌شوند وزنه در اثر زلزله یا وقایع لرزه‌ای که ممکن است باعث افزایش نوسان خیلی سریع سازه شود، وزنی نداشته باشد و اثر میرایی سیستم را به حداکثر می‌رساند.

میراگر جرمی تنظیم‌شونده

پوشش لرزه‌ای

پوشش لرزه‌ای به‌عنوان یک رویکرد کاملاً جدید برای مقاومت در برابر زلزله توصیف شده است. در حال حاضر این پوشش به‌عنوان ابزاری برای ایجاد موانع محافظتی، قادر به تغییر مسیر انرژی لرزه‌ای دور از سازه‌ها، در حال آزمایش است.

پوشش لرزه‌ای شامل اصلاح خاک و سایر مصالح اطراف ساختمان برای منحرف ساختن یا هدایت نیروی ایجادشده در اثر زلزله است. این نوآوری حول این نظریه به وجود آمده است که امواج لرزه‌ای انرژی را بین انرژی پتانسیل ذخیره‌شده در پوسته سیاره و انرژی جنبشی درون خود امواج لرزه‌ای عبور می‌دهند. مهندسان زلزله که مجهز به این دانش نظری هستند، وظیفه دارند سازه‌ی پوششی را ایجاد کنند که بتواند این امواج لرزه‌ای مخرب را کنترل سازد.

آزمایشات نشان داده است که در شرایط صحیح می‌توان نوسانات ارتعاشات لرزه‌ای را با استفاده از خاک اصلاح‌شده متوقف ساخت. کاربرد پوشش لرزه‌ای بسیار گسترده است و شرکت‌های خصوصی و دولتی در حال حاضر در حال استفاده از این فناوری برای دفاع از سازه‌های با اولویت بالا مانند راکتورهای هسته‌ای هستند.

نکته منفی در استفاده از این روش فضای قابل‌توجهی است که برای یک پوشش لرزه‌ای لازم است. این فضا تقریباً برابر با اندازه سازه محافظت شده است. همچنین در صورت انعکاس ارتعاشات لرزه‌ای به دور از سازه پوشیده شده، ممکن است به سازه‌های مجاور آسیب رسانده شود.

در نتیجه محققان در حال حاضر در حال تولید پوشش‌های لرزه‌ای هستند که بتوانند جریان امواج لرزه‌ای را کنترل کنند درحالی‌که سازه‌های مجاور را نیز تحت تأثیر قرار ندهد.

لرزه‌ای

مقاوم‌سازی لرزه‌ای اجزای غیر سازه‌ای

کلیه اجزای داخلی ساختمان به‌جز اجزای سازه‌ای شامل ستون‌ها، تیرها، کف‌ها و … جزء اجزای غیر سازه‌ای ساختمان محسوب می‌شوند. این اجزاء شامل پنجره‌ها، سقف‌های کاذب، رایانه‌ها، لوازم اداری، تجهیزات حرارتی، برودتی و تهویه، مبلمان، چراغ‌ها، کشوها و اشیاء داخل آن‌ها و لوسترها است.

معمولاً مهندسان سازه اجزای غیر سازه‌ای را تحلیل نمی‌کنند. این کار توسط مهندسان معمار، برق، مکانیک، طراحان داخلی و مالکان یا مستأجران انجام می‌شود اما زمانی که به عملکرد لرزه‌ای سازه در هنگام زمین‌لرزه دقت می‌کنیم، متوجه می‌شویم که عملکرد این اجزاء در بهره‌برداری از سازه پس از زلزله نقش مهمی دارد.

به‌عنوان‌مثال، برای مقاوم‌سازی لرزه‌ای اجزای غیر سازه‌ای می‌توان به بیمارستان‌ها اشاره نمود که اگر در این مکان‌ها دیوارهای غیر باربر و یا سقف کاذب فروبریزد وظیفه خدمت‌رسانی به بیماران با مشکل روبه‌رو می‌شود.

همچنین در ساختمان‌های مسکونی زمانی که دیوارهای غیر سازه‌ای در هنگام زلزله فروبریزند باعث خسارت‌های سنگینی می‌شود. در نتیجه مالکان ساختمان‌ها قادر هستند با کمک تقویت اجزای غیر سازه‌ای و مقاوم‌سازی آن‌ها تلفات و خسارت‌های ناشی از زلزله را کاهش دهند.

مقاوم‌سازی لرزه‌ای ساختمان‌ها

شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان که در مورخ 30/03/ 1399 تأسیس‌شده است در زمینه‌ی مقاوم‌سازی لرزه‌ای اجزای غیر سازه‌ای اقدامات چشمگیری انجام داده است. این شرکت به کمک تیم متخصص خود راهکارهای لازم را در این زمینه به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان کفایت اجزای مختلف ساختمان از قبیل ایمنی سازه، تأسیسات، اجزاء معماری و … را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. علاوه بر موارد فوق، این شرکت خدمات مشاوره‌ای، فنی و مهندسی قابل‌توجهی را در  رشته‌ی ابنیه، طراحی، تأسیسات و تجهیزات، پشتیبانی، محاسبه، مدیریت بر پروژه‌های عمرانی و … ارائه می‌دهد.

مقاوم‌سازی انبارها

کالاهای موجود در انبارها نیز باید در برابر هرگونه آسیب ناشی از ضعف قفسه‌ها محافظت شوند. برای این منظور ما می‌توانیم انواع تعمیرات و تقویت قفسه‌های انبار را در موارد زیر خلاصه کنیم:

  • محافظت در جهت قائم: ستون‌های آسیب‌دیده جلویی قفسه‌ها را باید به‌طور دائمی ترمیم و تقویت نمود.
  • قسمت‌های جلویی و عقبی مانند ستون‌های جلو و عقب را به‌طور دائمی تعمیر و تقویت کرد.
  • قفسه‌های دوگانه با عمق زیاد و متحرک که به‌عنوان یک راه‌حل برای قفسه‌بندی کنسولی طراحی‌شده‌اند را می‌توان تعمیر و تقویت نمود و به تقویت دائمی ستون‌های جلویی آسیب‌دیده آن‌ها پرداخت.
  • محافظت قفسه‌ها از برخورد لیفتراک و سایر ماشین آلات در راهروهای باریک یکی دیگر از نکاتی است که باید به آن دقت نمود.

تقویت قفسه‌های انبار

شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان اقدام به مبادله قرارداد با گروه مپنا به­ منظور مقاوم‌سازی انبارهای آن نموده است. قفسه‌های این شرکت دارای ویژگی‌ها و مزایای زیر هستند:

  • نصب سریع و آسان با حداقل جابه‌جایی محصول ذخیره‌شده
  • نصب و راه‌اندازی بدون نیاز به جوشکاری در محل، ایجاد انعطاف‌پذیری برای نصب در هر محیط
  • با کمک یک راه‌حل دائمی برای تقویت این قفسه‌ها، می‌توان فضای کاری ایمن‌تری را ایجاد نمود و به صرفه‌جویی در زمینه هزینه‌های زیاد بیمه‌نامه کمک کرد
  • با تعمیر این قفسه‌ها می‌توان هزینه‌های مجدد تعویض قفسه را از بین برد
  • طراحی جهانی متناسب با هر سیستم قفسه‌بندی

مقاوم سازی قفسه‌های گروه مپنا توسط شرکت تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان

ساخت مدولار به‌عنوان یک سازه مقاوم لرزه‌ای

ساختمان‌های مدولار سازه‌هایی هستند که قبل از حمل به محل، در یک کارخانه ساخته می‌شوند. این نوع سازه‌های مدولار به‌طور فزاینده‌ای برای طیف وسیعی از پروژه‌های ساختمانی، از ساخت دفاتر و مکان‌های تفریحی گرفته تا املاک مسکونی و موارد دیگر نیز مورداستفاده قرار می‌گیرند اما چگونه ساختمان‌های مدولار دارای مقاومت لرزه‌ای کافی ساخته می‌شوند؟ ساختمان‌های مدولار قبل از تحویل به مکان موردنظر و قبل از نصب به‌عنوان طرح نهایی ساختمان، در مکانی دور از سایت ساختمان ساخته می‌شوند.

در این سازه‌های مقاوم لرزه‌ای 60 تا 90٪ کار در یک محیط تحت کنترل مانند کارخانه انجام می‌شود و یا به‌عنوان یک سازه کامل یا به‌عنوان زیرمجموعه‌های مدولار برای یک پروژه بزرگ‌تر، به سایت حمل می‌شوند. این ساخت خارج از سایت اجازه می‌دهد تا از تکنیک‌های تولید ناب برای ایجاد ماژول‌های پیش‌ساخته استفاده شود.

اجزای سازه‌ی مدولار را می‌توان از انتها به انتهای دیگر و یا روی‌هم قرار داد تا بتوان از آن پیکربندی‌های مختلفی ایجاد نمود. فرآیند ساخت مدولار در محل با استفاده از اتصالات بین ماژولی (اتصالات داخلی) به‌منظور اتصال واحدها به یکدیگر صورت می‌پذیرد. ساختمان‌های مدولار دائمی و مقاوم لرزه‌ای مانند خانه‌های پیش‌ساخته با استانداردهای مساوی یا بالاتر از ویژگی‌های معمول ساخت در سایت ساخته‌شده‌اند و از سطح بالایی از کنترل کیفیت و اطمینان برخوردارند.

ساختمان مدولار

ساخت ساختمان مدولار دائمی Permanent modular construction (PMC) می‌تواند با انواع مصالح ساختمانی مانند بتن، فولاد یا چوب انجام شود. همچنین این نوع سازه‌ها می‌توانند همراه با افزودن پنجره، برق، لوله‌های آب و فاضلاب، مخابرات، تهویه مطبوع و موارد دیگر نیز باشند.

بسیاری از این ویژگی‌های اضافی را می‌توان قبل از انتقال به محل نصب نمود و به این ترتیب در زمان ساخت صرفه‌جویی نمود. این سازه‌های PMC به‌گونه‌ای طراحی‌شده‌اند که پس از ساخته‌شدن در یک مکان باقی بمانند و می‌توانند به‌صورت چندطبقه نیز باشند که طبق مقررات ساختمانی مجاز هستند.

انواع ساختمان‌ مدولار

ساختمان‌های مدولار معمولاً به دو نوع دائمی یا موقت تقسیم‌بندی می‌شوند. اولین نمونه ثبت‌شده از ساختمان‌های مدولار در دهه 1830 رخ داد زمانی که یک نجار لندنی به نام جان منینگ برای پسرش خانه‌ای پیش‌ساخته ساخت. این خانه قبل از حمل‌ونقل از انگلیس به استرالیا، به‌صورت مونتاژ و به‌صورت قطعات ساخته شده است. این روش ساخت در دهه 1840 نیز در ایالات‌متحده به‌منظور ساخت “کاخ بلورین برای نمایشگاه بزرگ انگلیس در سال 1851” مورداستفاده قرار گرفت. این مکان از محبوبیت زیادی برخوردار بود. محبوبیت ساخت مدولار در ایالات‌متحده آمریکا منجر به ایجاد موسسه ساختمان مدولار شده است.

ساختمان مدولار ساخته شده توسط شرکت تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان

ساختمان مدولار ساخته شده توسط شرکت تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان

شرکت ارزیابی و تأمین ایمنی لرزه‌ای مأمن ایرانیان شروع به ساخت نمونه‌های ساختمان مدولار در تاریخ 11/03/1400 نموده است. ویژگی‌های فنی ساختمان مدولار تولیدشده توسط این شرکت به شرح زیر است:

  • یک سازه دیوار باربر همراه با یک اسکلت فولادی سبک و پیش‌ساخته
  • افزایش فضای مفید داخلی از ویژگی‌های دیگر ساختمان ایجادشده توسط این شرکت است.
  • از دیگر ویژگی‌های این سازه‌ها شامل ضخامت 9 سانتی دیوارها، پوشش نما، تأسیسات مکانیکی و برقی، 3 لایه عایق و پوشش داخلی است.
  • پوشش سقف شیب‌دار این ساختمان‌های مدولار از جنس ورق طرح سفال یا شینگل است.
  • سازه سقف خرپا فولادی پیش‌ساخته
  • سرویس بهداشتی، بام و حمام دارای عایق مخصوص با اجرای سرد
  • این سازه‌ها دارای سرامیک یا پارکت لمینت درجه‌یک ایرانی برای کف هستند.
  • دارای رنگ خارجی مخصوص برای فضای باز
  • دارای سیستم برق‌کشی و لوله‌کشی پیش‌ساخته در داخل پانل­ها به‌صورت توکار
  • دارای پنجره دوجداره UPVC
  • ساختمان پیش‌ساخته مدولار این شرکت دارای ضمانت 20 ساله است.
مراکز امن اضطراری

کلیات مراکز امن اضطراری

شهر تهران در نزدیکی گسل‌های متعددی قرار دارد که هر یک از این گسل‌ها ممکن است باعث زمین‌لرزه‌های متعدد و با شدت‌های مختلفی شوند. احتمال وقوع چنین حوادثی از این قبیل به نوبه خود تأکیدی بر احداث مراکز امن اضطراری در این شهرها دارد. قبل از هر چیز خوب است با تعریف تخلیه امن اضطراری آشنا شویم.

تخلیه امن اضطراری به فرآیندی می‌گویند که در آن شهروندان در هنگام وقوع زمین‌لرزه و خطرات احتمالی ناشی از آن محل زندگی خود را ترک می‌کنند تا به مدت‌زمان 72 ساعت بتوانند در این مناطق مستقر شوند. برای تحقق این امر برای شهروندان نقشه‌های ساده‌ای از محلات در نظر گرفته شده است. در این نقشه‌ها مراکز امن اضطراری و مسیرهای حرکت به سمت آن‌ها مشخص شده است.

مراکز امن اضطراری در حقیقت فضاهای سرپوشیده یا باز مقاوم و امنی هستند که به‌منظور استقرار افراد هر محله از زمان وقوع زمین‌لرزه یا هر نوع بحران دیگر، به مدت 72 ساعت پیش‌بینی شده است. تجربه حاصل از بحران‌های گذشته این واقعیت را بیان می‌کند که واکنش اضطراری در مواجهه با بحران‌های مختلف به‌راحتی از عهده دولت‌ها برنمی‌آید بلکه مردم نیز باید در این امر مهم مشارکت نمایند. بهتر است علاوه بر برنامه‌ریزی به‌منظور احداث مراکز امن اضطراری برای کاهش خسارت‌های مالی ناشی از زمین‌لرزه نسبت به مقاوم‌سازی و بهسازی ساختمان‌های قبل و بعد از وقوع زلزله اقدامات لازم انجام شود.

مراکز امن اضطراری

هدف از تعیین مراکز امن اضطراری

هدف از تعیین مراکز امن اضطراری، ارتقای توانمندی واکنش اضطراری در برخی از شهرها ازجمله شهر تهران در ساعات اولیه پس از وقوع زلزله است. این تخلیه امن در چرخه‌ی مدیریت بحران به‌عنوان بخشی از مرحله‌ی واکنش اضطراری و پاسخگویی در مواقع بحران محسوب می‌شود. با کمک ساخت مراکز امن اضطراری افراد می‌توانند در هنگام وقوع زلزله، زمانی که محله‌ی آن‌ها در معرض خطر قرارگرفته و یا حادثه‌ای برای آن‌ها رخ‌داده، در این نقاط امن که از قبل تعریف شده‌اند، مستقر شوند؛ بنابراین در شهر تهران حدود دو هزار و چهارصد نقطه امن شناسایی شده است. این نقاط تحت عنوان مراکز امن اضطراری در شهر تهران شناسایی شده‌اند. همچنین لازم است که این مراکز به‌طور مستمر به‌روزرسانی شوند.

علاوه بر این، هدف از تعیین مراکز امن اضطراری در شهرها ازجمله تهران شناسایی و یا انتخاب مکان‌های امن و با قابلیت دسترسی مناسب است. شهروندان باید بدانند در زمان وقوع چنین رویدادهایی در چه مناطقی پناه بگیرند. همچنین خانواده‌ها باید بدانند در صورت وقوع زلزله و گم کردن اعضای خانواده خود کجا می‌توانند آن‌ها را پیدا کنند. ازجمله مزایای دیگر استفاده از مراکز امن اضطراری، استفاده امدادگران از این مراکز به‌منظور ارائه اقلام اضطراری به مردم در صورت تداوم وضعیت بحرانی است؛ بنابراین لازم است مردم با نقشه جانمایی این نقاط به‌طور کامل آشنا شده و به کمک گروه‌های امدادی قبل از وقوع زلزله اطلاع‌رسانی‌های لازم به مردم داده شود و همچنین مانور مردمی در محلات انجام شود. اولویت انتخاب فضاها به‌عنوان مراکز امن اضطراری ابتدا با پارک‌ها و فضاهای روباز است.

استفاده از پارک‌ها به‌عنوان مراکز امن اضطراری

نکات مهم در ارتباط با مراکز امن اضطراری

پارک‌ها، مساجد، مجتمع‌های ورزشی، پارکینگ، مجتمع‌های چندمنظوره و مدارس جزء مکان‌هایی هستند که تحت عنوان مراکز امن اضطراری شناخته شده‌اند. نقشه این مکان‌ها در سال‌های 86 و 87 تهیه شد و در اختیار مردم قرار گرفت. به‌منظور تهیه نقشه نقاط امن ابتدا دو منطقه در نظر گرفته شد. بررسی‌های اولیه این دو منطقه 17 و 2 نشان داد که این دو منطقه دارای نقاط امن به‌منظور تخلیه اضطراری نیستند. در حقیقت مسیر امنی در این دو منطقه برای خروج اضطراری شهروندان وجود ندارد. همواره تأکید بر این بوده است که محل مراکز تخلیه امن اضطراری باید دارای فضای باز باشد و هیچ نقطه کلیدی خطرناکی در مجاورت آن وجود نداشته باشد. از آنجایی که فضای بازی در این دو منطقه در دسترس نبود، به‌جای این دو منطقه از مدارس امن استفاده شد. در ارتباط با مراکز امن اضطراری نکاتی وجود دارد که در زیر به آن اشاره شده است:

  • مردم باید از ورود و یا توقف در مسیرهای مربوط به شبکه اضطراری حمل‌ونقل، اجتناب کنند. این مسیرها به کمک تابلوهای مربوطه مشخص‌شده‌اند.
  • مراکز امن اضطراری تعیین‌شده در شهر تهران فضاهای مطمئنی به‌منظور استقرار موقت مردم هستند. برای کسب اطلاعات کافی از این مراکز امن می‌توان نسبت به دانلود اپلیکیشن شهر آماده اقدام نمود. راه‌حل دیگر مراجعه به سایت شهرداری تهران است.
  • پایگاه‌های پشتیبانی مدیریت بحران در حقیقت محلی هستند که در آنجا نیروهای امدادی مستقرشده و پشتیبانی لازم را در خصوص حوادث طبیعی انجام می‌دهند؛ بنابراین لازم است از حرکت به سمت این پایگاه‌ها و یا استقرار در مجاورت آن‌ها پرهیز نمایید.

مدیریت بحران

معیارهای انتخاب مراکز امن اضطراری

محل نقاط امن اضطراری می‌بایست درون هر محله انتخاب شوند. دسترسی به این نقاط باید برای ساکنان آن محله آسان و امن باشد. این نقاط نباید در بین ساختمان‌های بلند محصورشده باشند. مسیرهای تخلیه امن اضطراری باید کوتاه باشند. این مسیرها باید از علمک گاز، جعبه‌های تقسیم برق، پل‌های زیرگذر یا روگذر ناامن و نماهای شهری فاقد ایمنی لازم دور باشند. این فضاها باید از نظر استانداردهای بین‌المللی دارای مقاومت و استحکام کافی در برابر زلزله باشند. یکی از موارد مهمی که پس از تهیه نقشه‌های مناطق امن اضطراری باید به آن توجه نمود، بحث آموزش به مردم است. این آموزش به این خاطر است که زمان وقوع حوادث طبیعی ازجمله زلزله مردم نحوه مراجعه به این مراکز امن را بدانند.

مسجد به عنوان نمونه‌ای از مراکز امن اضطراری

فرآیند تخلیه امن باید پس از زمین‌لرزه صورت بپذیرد و هدف آن محافظت از مردم در برابر خطراتی از قبیل پس‌لرزه‌ها، آتش‌سوزی و … است. این تخلیه امن مردم هم به‌صورت خودجوش می‌تواند صورت بپذیرد و هم مطابق با دستورات مسئولان زیربط انجام شود. به‌عنوان‌مثال زمانی که حادثه‌ای از قبیل زلزله اتفاق می‌افتد، مردم سریعاً منزل خود را ترک می‌کنند و زمانی که مسئولان مربوطه لزوم انجام تخلیه امن را تشخیص دهند، فرمان تخلیه امن صادر می‌کنند. این مراکز به کلیه مکان‌ها و فضاهایی اطلاق می‌شود که افراد پناهجو در آنجا مستقرشده و نیازها و احتیاجات آن‌ها ظرف مدت 72 ساعت تأمین می‌شود. در حقیقت این مسیر امن‌ترین مسیری هست که ساکنان یک محله قادر هستند به کمک آن سریع و سالم به مراکز تخلیه امن بروند. این مسیرها باید در نزدیکی محل باشند و ایمنی آن‌ها بررسی شود.

نقشه تخلیه امن اضطراری به تفکیک مناطق

منطقه 1منطقه 12
منطقه 2منطقه 13
منطقه 3منطقه 14 محله آهنگران، محله نبی اکرم
منطقه 4منطقه 15
منطقه 5 جنت آباد،  محله کوی ارممنطقه 16
منطقه 6منطقه 17
منطقه 7منطقه 18 محله خلیج فارس، محله یافت آباد
منطقه 8منطقه 19
منطقه 9منطقه 20
منطقه 10منطقه 21
منطقه 11منطقه 22

گسل های ایران

کلیات گسل‌های ایران

ایران با فعالیت‌های تکتونیکی بیگانه نیست. این کشور روی یک خط گسل اصلی بین صفحه تکتونیک عربستان و اوراسیا قرار دارد. همین امر موجب شده تا در گذشته این کشور زمین‌لرزه‌های زیادی را تجربه کند. قبل از اینکه در مورد گسل‌های ایران صحبت کنیم خوب است اول با تعریف گسل آشنا شویم. گسل به هر ناپیوستگی ثانویه زمین‌ساختی گفته می‌شود که در آن جابه‌جایی پس از ایجاد شکست اتفاق میافتد؛

بنابراین بر طبق این تعریف گسل شامل شکستگی‌های کوچک در حدود چند میلی‌متر و یا شکستگی‌های بزرگ در حد چند کیلومتر می‌شود. متأسفانه جغرافیای ایران روی گسل‌های متعدد زیادی قرار گرفته است. وجود گسل‌های ایران خطر وقوع زلزله در کشور را افزایش داده است و باعث خسارت‌های جانی و مالی زیادی شده است. این مسئله زمانی اهمیت خود را نشان داده است که در یک صدسال اخیر رشد جمعیت افزایش چشمگیری پیدا نموده است و ساخت‌وساز‌های مختلف نیز در کشور گسترش پیدا کردند. همین امر خسارت‌های جانی و مالی ناشی از زمین‌لرزه را افزایش می‌دهد.

گسل

از آنجایی که با پیشرفت علم و فناوری هنوز محققان موفق به پیش‌بینی وقوع زلزله نشده‌اند، بهتر است از خسارت‌های احتمالی ناشی از وقوع زمین‌لرزه به کمک مقاوم‌سازی و بهسازی لرزه‌ای سازه‌ها، پیشگیری کنیم. فراموش نشود که هر شکستگی در زمین نمی‌تواند گسل باشد بلکه گسل‌های ایران شکستگی‌هایی هستند که در آن صفحات به‌موازات یکدیگر حرکت کرده، از هم دور شده یا به یکدیگر برخورد می‌کنند.

اصلی‌ترین گسل‌های ایران، روند تقریبی شرقی- غربی

گسل‌های ایران را می‌توان به دو نوع اصلی و فرعی تقسیم کرد. در ادامه این مقاله قصد داریم به چند مورد از گسل‌های اصلی ایران که در زمین‌شناسی، حوضه‌های رسوبی، مناطق زلزله‌خیز ایران و تشکیل کانسارهای رگه‌ای نقش دارند، اشاره‌کنیم. در حقیقت کانسار به محل‌هایی گفته می‌شود که غلظت عناصر مفید در این مناطق زیاد است. می‌توان بیان نمود که کانسار همان معدن است.

  • گسل البرز: این گسل از شرق گرگان تا لاهیجان امتداد پیدا نموده است. فعالیت این گسل از زمان سیلورین و یا از قبل از آن بوده است. این دوره زمین‌شناسی از پایان دوره اردوویسین شروع شده است. دوره سیلورین به هفت میلیون سال پیش برمی‌گردد. شمال این گسل فاقد سنگ‌های ائوسن است.
  • گسل آبیک- فیروزکوه: این گسل از آبیک قزوین تا فیروزکوه که در بخش جنوبی البرز قرار دارد کشیده شده است. نام قسمتی از این گسل راندگی مشاء- فشم است. به این معنی که این گسل از نوع راندگی است. همچنین این گسل از زمان لیاس اثر قابل‌توجهی بر روی ریخت زمین‌ساخت امروز در البرز داشته است. حداقل زمان فعالیت این گسل از دوره لیاس است. دوره لیاس همان دوره ژوراسیک پیشین است که حدود 145/5 تا 199/6 میلیون سال پیش طول زمانی این دوره بوده است.
  • گسل سمنان: موقعیت قرارگیری این گسل در شمال سمنان است. این گسل کوه‌های البرز را از ایران مرکزی جدا می‌سازد. فاصله گسل سمنان از گسل عطاری 15 تا 25 کیلومتر است. در نهایت در دشت آهوان- قوشه این دو گسل به یکدیگر می‌پیوندند. امتداد گسل سمنان از غرب ایران تا دشت‌های ده نمک است و از شرق ایران تا دامغان است. چپ‌گرد بودن ویژگی دیگر این گسل است که در اینجا باید به آن اشاره نمود. شیب گسل سمنان به سمت جنوب، باعث به وجود آوردن ناپیوستگی‌هایی در سنگ‌های ائوسن در شمال سمنان شده است.

نقشه گسل‌های فعال ایران

اصلی‌ترین گسل‌های ایران، گسل‌های آذربایجان و البرز غربی

  • گسل تبریز از شمال تبریز به سمت کوه‌های آستارا ترکیه و پس از عبور از خوی و ماکو امتداد پیدا می‌کند. در طول گسل تبریز تغییر روندهایی نیز مشاهده می‌شود که می‌توان گفت احتمالاً گسل تبریز از به هم پیوستن تعدادی گسل به وجود آمده است. روند کلی گسل تبریز شمال غربی به سمت جنوب شرقی است. احتمال دارد گسل قم-زفره در امتداد آن باشد. همچنین این گسل راست‌گرد بوده و از سمت جنوب شرقی می‌تواند به کوه‌های زنجان- سلطانیه برسد. این نوع از گسل‌های ایران در فاصله‌ای که بین خوی و ماکو وجود دارد می‌تواند مرز سنگ‌های آفره رنگین در آذربایجان غربی را مشخص سازد.
  • گسل آستارا: روند گسل آستارا، شمالی-جنوبی است. این گسل در بخش غربی دریاچه خزر و در شرق آذربایجان قرار گرفته است. امتداد این گسل از شمال ایران تا قفقاز است. این گسل همچنین باعث فرورفتگی دریاچه خزر در مقایسه با آذربایجان شرقی شده است.
  • گسل ارومیه از شهر ماکو به سمت جنوب کشیده شده است. این گسل پس از گذشتن از غرب دریاچه ارومیه به زرینه‌رود ختم می‌شود. می‌توان بیان نمود که گسل ارومیه ادامه گسل تبریز است. همچنین گسل ارومیه به‌عنوان یکی از گسل‌های ایران باعث فرورفتگی دریاچه ارومیه شده است. علاوه بر این، آثار فعالیت گسل ارومیه در فاز سیمرین پیشین مشاهده شده است. باید این نکته را خاطرنشان کرد که کوه‌زایی سیمرین به فرآیندی اطلاق می‌شود که موجب تشکیل رشته‌کوه‌هایی شده است که شما آن‌ها را الآن در آسیای مرکزی مشاهده می‌کنید. این رشته‌کوه‌ها حاصل برخورد صفحه‌های جنوبی و شمالی چین و صفحه قاره‌ای قزاقستان با صفحه سیمرین است.

گسل تبریز

اصلی‌ترین گسل‌های ایران، گسل‌های مرکزی

گسل ترود یکی از گسل‌های ایران مرکزی است که در شمال گسل درونه قرار دارد. روند گسل ترود، شمال شرقی- جنوب غربی است. فعالیت این گسل احتمالاً مربوط به روند کوهزایی کالدوئین است. همچنین جنبش چپ‌گرد گسل ترود در سیمیرین پیشین محرز شده است. گسل میامی در قسمت شمال کویر بزرگ نمک قرار دارد.

این گسل از شمال شاهرود می‌گذرد. همچنین گسل میامی از سمت شرق به گسل درونه می‌رسد. سمت غرب این گسل به گسل عطاری رسیده و در مرز شمالی این گسل سنگ‌های آمیزه رنگی وجود دارد که در ناحیه عباس‌آباد بوده و دو واحد بینالود و ایران مرکزی را از یکدیگر جدا می‌سازد.

گسل درونه که به گسل بزرگ کویر معروف است یکی دیگر از گسل‌های ایران است. امتداد این گسل از شمال نائین به سمت شرق ایران و تا نزدیکی مرز افغانستان است. طول گسل درونه 700 کیلومتر است. کویر بزرگ ایران مرکزی به‌وسیله گسل درونه در بخش شمالی محدود می‌شود. آخرین جنبش گسل درونه راست‌گرد بوده است. همچنین این گسل مشخص‌کننده مرز جنوبی ناحیه درونه- کاشمر است. گسل درونه کمی به سمت شمال متمایل شده است. این تمایل در محدوده شمال نائین به سمت شرق است. پس از این محدوده این گسل به حالت قوسی شکل درمی‌آید.

موقعیت تکتونیکی ایران در خاورمیانه

امتداد گسل قم- زفره از ناحیه قم تا زفره است. این گسل نوعی گسل راست‌گرد است. نقش اساسی گسل قم-زفره در به وجود آمدن سنگ‌های آذرین در دوره ائوسن است. دوره ائوسن یکی از دوره‌های زمین‌شناسی است که به 56 میلیون سال پیش برمی‌گردد. احتمالاً این گسل قم- زفره دنباله گسل تبریز است.

امتداد گسل دهشیر- بافت از ده شیر و نائین یزد تا بافت کرمان است. حد جنوب غربی و غربی گسل دهشیر- بافت؛ ابرکوه، سیرجان و فرورفتگی‌های گاوخونی را مشخص می‌سازد. بیرون‌زدگی‌های آمیزه رنگی در طول این گسل و در نواحی نائین مشاهده می‌شود.

گسل پشت بادام به‌صورت قوسی شکل است و تمایل آن به سمت جنوب شرق بوده و از مناطق پشت بادام می‌گذرد. فعالیت این گسل به فاز کاتانگایی مربوط هست. این فاز مربوط به زمان پرکامبرین پسین است. آثار کوهزایی کاتانگایی را شما می‌توانید در سنگ‌های گلپایگان، تکاب، ناحیه پشت بادام، ناحیه ترود و ارومیه مشاهده کنید.

در دوران مزوزوئیک گسل پشت بادام نقش مؤثری در ایجاد ساختارهای فرو زمین و فرازمین داشته است. گسل پشت بادام موازی با گسل چاپدونی است. همچنین این گسل محدودکننده مرز شرق کویر نمک است.

گسل کلمرود از دیگر گسل‌های مرکزی ایران است. گسل هریرود، گسل نهبندان، گسل نایبند، گسل بشاگرد جزء گسل‌های جنوب شرقی و شرقی ایران هستند. گسل زاگرس، گسل کازرون و گسل میناب جزء گسل‌های زاگرس محسوب می‌شوند.

 

 

طراحی شبکه حمل‌ونقل اضطراری

شبکه حمل‌ونقل اضطراری زلزله چیست؟

شبکه حمل‌ونقل اضطراری زلزله جزء زیرساخت‌های مهم هر شهر برای پیشگیری از آسیب‌های لرزه‌ای‌ به شهروندان است و نقش مهم و اساسی در امور مربوط به نجات پس از زلزله دارد. شهر تهران در منطقه‌ای لرزه‌خیز واقع در بخشی فعال از کمربند کوهزایی آلپ-هیمالیا (رشته‌کوه البرز) واقع ‌شده و توسط چندین گسل فعال احاطه شده است. این شهر همچنین در تاریخ خود چندین زمین‌لرزه ویرانگر را نیز تجربه کرده است.

تهران شهری است که روزانه حدود ده میلیون نفر در آن زندگی کرده یا در آن رفت‌وآمد می‌کنند. تاریخچه این منطقه حاکی از زمین‌لرزه‌های شدید با بزرگی 7 ریشتر و یا بیشتر و با دوره بازگشت 175 ساله است. با تهدید مداوم زمین‌لرزه‌‌های شدید در این شهر، مسئولان شهر تهران و نهادهای علمی باهم متحد شدند تا طرحی جامع برای جنبه‌های مختلف سیاست کاهش خطر زلزله تهیه و اجرا کنند. در نتیجه وجود یک شبکه حمل‌ونقل اضطراری در شهر تهران برای تحقق این امر مهم به‌منظور تمرکز بر استراتژی کاهش بلایا ناشی از زمین‌لرزه، ضروری است.

شبکه راه‌های اضطراری

در مقالات مختلف در حوزه حمل‌ونقل و ترافیک معمولاً بهینه‌سازی ساختار شبکه حمل‌ونقل اضطراری به‌عنوان نوعی طراحی شبکه مدیریت ترافیک غیر مداوم، از نظر مدیریت سیستماتیک، به‌اندازه کافی موردتوجه قرار نگرفته است؛ بنابراین، به کمک پیش‌بینی آینده قبل از حادثه، بهبود عملکرد سیستم حمل‌ونقل و کاهش زمان عبور و مرور می‌توان ساختار شبکه حمل‌ونقل اضطراری را به نحو صحیح طراحی نمود تا بتوانیم امکانات اولیه را در صورت وقوع رویداد زلزله به دست مردم برسانیم و جان افراد را نجات دهیم.

هدف اصلی از ساخت شبکه حمل‌ونقل اضطراری چیست؟

هدف اصلی از تدوین و اجرای طرح جامع مدیریت بلایای طبیعی در تهران، تأمین امنیت جان و مال شهروندان در برابر زلزله‌های ویرانگر احتمالی است. تحقیقات کاربردی مناسبی در این مورد به‌صورت توصیفی و تحلیلی انجام شده است. همچنین در این مورد داده‌ها به روش اسنادی (کتابخانه‌ای) جمع‌آوری شده است.

اطلاعات و آمارهای لازم در مورد طراحی و ساخت شبکه حمل‌ونقل اضطراری از برخی مراکز دولتی مانند مرکز مطالعات ترافیک عمومی تهران و مدیریت بحران تهران جمع‌آوری شده است. از آنجایی که پدیده زلزله به همراه تأثیرپذیری از شرایط محیطی ممکن است مخرب باشد و یا اینکه اثرات مخربی به دنبال داشته باشد، نیاز است اقدامات گسترده‌ای در این خصوص انجام شود.

در صورت وقوع زلزله در شهرهای بزرگ ازجمله شهر تهران نیاز جدی به عملیات امداد و نجات حس می‌شود. خودروهای امدادی باید بتوانند با کمترین مشکل و به‌سرعت، درون شهر یا خارج از آن تردد داشته باشند. لزوم وجود یک شبکه حمل‌ونقل اضطراری در یک شهر در هنگام زلزله به‌ویژه زمانی اهمیت خود را نشان می‌دهد که زلزله در ساعات اداری اتفاق بیافتد. در این ساعات به یک‌باره تقاضا برای بازگشت به خانه به‌منظور دریافت خبری از خویشاوندان زیاد می‌شود.

این امر باعث ایجاد ترافیک سنگین و طولانی، راه‌بندان‌های متعدد و مشکلات ترافیکی دیگر در درون شهرها و در مسیرهای منتهی به شهرها می‌شود. به‌منظور رفع تمامی مشکلات فوق باید نسبت به طراحی و ساخت یک شبکه حمل‌ونقل اضطراری مناسب اقدام نمود.

این مسیرها به‌عنوان بخشی از مسیرهای ترافیکی بر اساس تأمین خصوصیاتی مانند آسیب‌پذیری کمتر و تأمین ارتباط مراکز مهم انتخاب شده‌اند و می‌توان در شرایط اضطراری مانند زلزله‌های شدید و یا بحران‌های دیگر، با بازگشایی سریع آن‌ها، به مصدومان کمک کرد. در برخی از این مسیرها به دلیل استفاده راحت‌تر خودروهای عملیات امداد و نجات از مسیر ممکن است از تردد خودروهای غیر اضطراری جلوگیری شود.

مثالی برای راه‌های اضطراری

مراحل طراحی شبکه حمل‌ونقل اضطراری

 نتیجه تحقیقات محققان ارائه طرحی بهینه برای مدیریت شبکه حمل‌ونقل اضطراری نسبت به شبکه کلی حمل‌ونقل پس از زلزله بود که مراحل آن به شرح زیر است:

مرحله اول: در این مرحله از نقشه‌های موجود در تاریخچه لرزه‌خیزی گسل تهران استفاده می‌شود. همچنین از این رویکرد آینده‌پژوهی به‌منظور ارزیابی خطرات طبیعی در مناطق 22 گانه تهران نیز استفاده می‌شود.

مرحله دوم شناسایی بزرگراه‌ها درون ذهن است.

مرحله سوم: در این مرحله به تجزیه‌وتحلیل خطر شبکه‌های حمل‌ونقل آسیب‌پذیر در برابر زلزله در شهر تهران پرداخته می‌شود.

مرحله چهارم: بهینه‌سازی تابع هدف در محدوده زمان سفر با انتخاب وسایل حمل‌ونقل اضطراری است.

مرحله پنجم: ارائه یک مدل مفهومی از سیستم مدیریت حمل‌و‌نقل اضطراری برای بهینه‌سازی عبور و مرور در هنگام زلزله در شهر تهران است.

هدف اولیه از ارائه شبکه حمل‌ونقل اضطراری در شهر تهران، مدیریت شبکه راه‌های اضطراری و ارتقای آن است. با توجه به تغییرات فیزیکی در شهر تهران این شبکه حمل‌ونقل اضطراری نیز به‌روز می‌شود. می‌توان اهداف اصلی از ارائه این طرح را سه مورد زیر خلاصه نمود:

  • طراحی و ساخت این نوع شبکه دسترسی، دسترسی به مراکز امدادرسانی را بهبود می‌بخشد. همچنین فرآیند دسترسی به نقاط آسیب‌پذیر در هنگام زمین‌لرزه نیز تسهیل می‌شود.
  • دسترسی شهر تهران به نواحی خارجی نیز بهبود پیدا می‌کند.
  • به‌منظور بهره‌برداری از شبکه اضطراری می‌توان به تبیین دستورالعمل‌ها و یا برنامه‌های عملیاتی پرداخت.

طراحی شبکه حمل‌ونقل اضطراری

اجزاء شبکه حمل‌ونقل اضطراری

در ارتباط با شبکه راه‌های اضطراری نکاتی وجود دارد که باید به آن دقت نمود. نخست ارتقاء و به‌روزرسانی شبکه راه‌های اضطراری است. باید برای شبکه راه‌های اضطراری طرح‌های جایگزینی تهیه نمود. بر اساس المان‌ها و شاخص‌هایی نظیر شریان‌های حیاتی می‌توان آسیب‌پذیری شبکه راه‌های اضطراری را بررسی نمود.

به کمک یک برنامه‌ی مقاوم‌سازی در زمینه شبکه راه‌های اضطراری از قبیل تونل‌ها و پل‌ها می‌توان میزان آسیب‌پذیری این شبکه را کاهش داد. همچنین به کمک تهیه یک طرح که شامل بهره‌برداری، حفظ و نگهداری از شبکه راه‌های اضطراری است می‌توان راه‌ها را از آوار پس از زلزله پاک‌سازی نمود و نسبت به بازگشایی آن به‌صورت هرچه سریع‌تر اقدامات لازم را انجام داد. یک پیش‌نویس که شامل دستورالعمل ایجاد شریان‌های حیاتی، طرح و اجرای سازه‌ها و ساختمان‌هایی که در نزدیکی راه‌های اضطراری هستند، تهیه می‌شود. این طرح در طرح‌های جامع و تفصیلی و یا در طرح‌های شهری دیگر نیز منعکس می‌شود.

لازم است کلیه فعالیت‌های مربوط به ساخت شبکه راه‌های اضطراری در سمینارها و کارگاه‌ها اطلاع‌رسانی شوند. همچنین این اطلاع‌رسانی می‌تواند به کمک تهیه بروشور، مقاله و یا موارد مشابه دیگر نیز صورت بپذیرد.

به‌منظور تکمیل اقدامات فوق لازم است یک سری اقدامات پیشگیرانه نظیر برگزاری مانورها، بازی‌های ذهنی در خصوص مدیریت شبکه راه‌های اضطراری و شبیه‌سازی این راه‌ها انجام شود.

جلوگیری از خسارات زلزله در کلان شهرها

به دلیل ازدحام زیاد و تحرک زیاد جمعیت، ساختمان‌ها و اتومبیل‌ها، اماکن عمومی، کلان‌شهرهایی نظیر تهران سفرهای درون‌شهری قابل‌توجهی دارند. همچنین محدودیت‌ها و مشکلات ناشی از کمبود امکانات در هنگام وقوع زلزله در این شهرها زیاد است. بااین‌حال، امکان وجود یک سیستم حمل‌ونقل مؤثر، ضرورت وجود یک شبکه پیشرفته در این زمینه را نشان می‌دهد. علاوه بر این لازم به ذکر است که مدیریت حمل‌ونقل اضطراری محدود به چارچوب روش‌های مسیریابی و کاهش زمان نجات نیست بلکه باید یک حرکت ترافیکی روان در بزرگراه‌ها و خیابان‌ها در موارد اضطراری و در کوتاه‌ترین زمان ممکن به‌منظور کاهش و حذف خسارات جدی زلزله ایجاد نمود.

دستگاهی است که شتاب یا تغییر مکان ناشی از امواج لرزه‌ای درونی زمین که در اثر زمین‌لرزه و انفجار اتمی یا دیگر عوامل ایجاد شده‌است را ثبت می‌کند. به دستگاهی که برای سنجش شتاب ایجاد شده در جریان زلزله استفاده می‌شود، اصطلاحاً شتاب‌نگار گفته می‌شود.

ادامه مطلب

دستگاهی است که شتاب یا تغییر مکان ناشی از امواج لرزه‌ای درونی زمین که در اثر زمین‌لرزه و انفجار اتمی یا دیگر عوامل ایجاد شده‌است را ثبت می‌کند. به دستگاهی که برای سنجش شتاب ایجاد شده در جریان زلزله استفاده می‌شود، اصطلاحاً شتاب‌نگار گفته می‌شود.

ادامه مطلب

دستگاهی است که شتاب یا تغییر مکان ناشی از امواج لرزه‌ای درونی زمین که در اثر زمین‌لرزه و انفجار اتمی یا دیگر عوامل ایجاد شده‌است را ثبت می‌کند. به دستگاهی که برای سنجش شتاب ایجاد شده در جریان زلزله استفاده می‌شود، اصطلاحاً شتاب‌نگار گفته می‌شود.

ادامه مطلب

آیا می توان زمین لرزه را پیش بینی کرد؟

خیر، دانشگاهها و پژوهشگاه ها و سازمان های بین المللی  و دانشمندان هرگز یک زمین لرزه بزرگ را پیش بینی نکرده اند. ما نمی دانیم چگونه می توان زلزله را پیش بینی کرد. البته یک مرکز ملی پیش بینی زلزله در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله وجود دارد ولی انتظار نیست توانایی پیش بینی زلزله در آینده نزدیک به دست آید. در حال حاضر دانشمندان می توانند احتمال وقوع یک زمین لرزه  قابل توجه را در یک منطقه خاص در طی  یک بازه زمانی مشخص محاسبه کنند.

ادامه مطلب